Čebelarjeva opravila v oktobru

thumb_opravila_oktoberKaj se dogaja v panju v oktobru?

Sezona 2011 se počasi bliža koncu. Kljub temu nas vseeno pri čebelah čaka še…

 


Sezona 2011 se počasi bliža koncu. Kljub temu nas vseeno pri čebelah čaka še nekaj pomembnih opravil, da bodo čebele dobro pripravljene za prezimovanje.
thumb_opravila_oktober Preveriti moramo, če imajo vse čebelje družine zadostno zimsko zalogo hrane, kar znaša okrog 15 kg po panju. To najzanesljiveje izvedemo tako, da vsak panj posebej stehtamo. Izkušeni čebelarji, ki imajo ta »pravi« občutek že v rokah, ugotovijo zadostno količino hrane že s tem, da panj samo malo nagnejo naprej. Če ugotovimo, da bi bilo dobro dodati še kakšen kilogram hrane, moramo izkoristiti še zadnje tople oktobrske dni (ponavadi je to do 5. Oktobra), da čebele iz pitalnikov pospravijo dodano sladkorno raztopino v razmerju 2:1 v korist sladkorja. Pri tako nakrmljenih čebelah bomo brez skrbi počakali do prvega spomladanskega pregleda.

Nevarnost, ki se lahko pojavi je rop, ki se ga le stežka ubranimo. Povzroči pa nam lahko nemalo škode, saj čebele, ki ropajo v napadenem panju uničijo branilke in pospravijo vso hrano v nekaj urah. Pogosto se nam zgodi t.i. tihi rop, ki ga težko opazimo. Rezultat tega je družina, ki je sicer preživela ropanje, vendar je skoraj ostala brez zimskih zalog in tako čez zimo odmre od lakote. Ropanje pa prekine le mraz, ki čebelam preprečuje izlet iz panjev.

Letošnje poletje je bilo izredno vroče in sušno, kar pomeni, da poleti praktično ni bilo nobene resne pelodne in nektarne paše. Kar je bil resen problem, če smo želeli ohraniti dobro formo čebeljih družin za zimo. Oktobra je še zadnji čas, da morebitne slabe čebelje družine združimo z močnejšimi. To storimo tako, da na močno družino položimo polo časopisnega papirja, ki smo jo naluknjali, čez pa damo naklado s šibko družino.

Z nižanjem temperatur tudi matice počasi prenehajo z zaleganjem. To se zgodi ponavadi konec meseca ali novembra. Ko se bo izvalila še zadnja zalega nas čaka le še zatiranje varoje z enim od predpisanih sredstev.

Čeprav je oktober mrzel mesec ne smemo pozabiti na shranjeno satje, ki je še vedno lahko na udaru voščene vešče. Najboljši način shranjevanja mediščnega satja pred veščami je zmrzovanje in zlaganje naklad v nepredušno zaprte skladnice, do katerih tej škodljivci nimajo dostopa.