Čebelarjeva opravila v februarju

IMG_7256Preverite kaj se februarja dogaja v panjih…

 


IMG_7256Zima se že počasi preveša v drugo polovico. Februar je ponavadi še zelo mrzel mesec. Ni redkost, da se pogosto temperature spustijo tudi do -15°C. Tako nizke temperature ne povzročajo težav čebelam, ki stisnjene v gručo vzdržujejo stalno temperaturo okrog 20°C. Pri normalno zazimljenih čebeljih družinah nizke temperature povzročijo samo malenkostno povečano porabo hrane. Pri družinah, ki še niso začele z vzrejanjem zalege, znaša poraba hrane okrog 65 g medu dnevno. Če je v naravi sneg, je koristno, da ostanejo panji zasneženi, saj je sneg dober izolator in zagotovi konstantno temperaturo za prezimovanje.
V februarju niso redki dnevi, ko se ozračje segreje nad 10°C. Take priložnosti čebele izkoristijo za čistilne izlete. Ker se čebele v panjih ne trebijo, to opravijo med čistilnim izletom. Večina čebeljih družin v februarju že začne z vzrejo novih rodov čebel, ki bodo počasi zamenjali zimsko generacijo. Čebelar lahko sklepa na začetek zaleganja v panjih z opazovanjem čebel med čistilnimi izleti, saj začnejo nabirati vodo. Naloga čebelarja v teh dneh je, da obišče svoje varovanke in opazuje njihovo obnašanju na bradi (vhodu) panja. Veliko podatkov o prezimovanju pa dobi s pogledom na podnični vložek na katerega odpada drobir in mrtve čebele. Glede na obseg drobirja vidimo moč čebelje družine in položaj gruče. Dobro je preveriti tudi količino hrane. To najlažje storimo tako, da panj rahlo nagnemo naprej. Izkušen čebelar že po občutku ve, če imajo čebele dovolj zimske hrane. Primerno je, če imajo čebele vedno na voljo vir sveže vode. Če temu ni tako, jim postavimo napajalnik.
V tem mesecu zacvetijo teloh, zvončki, žafran in druge rastline. Na njih ob toplih dnevih čebele že naberejo prvi cvetni prah. Čebele s polnimi koški cvetnega prahu so zanesljivo znamenje, da imajo panji zalego.
Taki dnevi so res pravi užitek za čebelarja. Kljub temu, da nas zamika, ob tako lepih dneh, da bi spodbudili razvoj čebel, tega ne smemo storiti. Vsako leto se pojavljajo še zelo mrzli dnevi ob katerih bi se čebele stisnile v gručo in zapustile del zalege. Istočasno bi se preveč oddaljile od zimskih zalog hrane, kar bi pomenilo stradanje in na koncu odmrtje čebel.
Ta mesec s čebelami še nimamo veliko dela. Zato moramo izkoristiti priložnost za popravilo panjev in si pripraviti zadostno količino satnikov in satnic, ki jih bomo v času največjega razvoja vstavili v gradnjo.